
روش مطالعه زیست رتبه های برتر
نحوه خواندن زیست توسط نفرات برتر کنکور
رتبه های برتر چگونه زیست شناسی را می خواندند؟
زیست شناسی به عنوان یکی از دروس تاثیر گذار در قبولی داوطلبان تجربی بسیار مورد توجه است. در این مطلب چندین روش مطالعه زیست رتبه های برتر را در یک جا جمع آوری کرده ایم تا مورد توجه شما قرار گیرد. روش مطالعه هر کس مخصوص به خودش است و دانش آموزان با آشنایی با روش های مطالعه ی دیگران می توانند به روش مطالعه مطلوب خود دست پیدا کنند. حال کشف این روشها میتواند بر اساس تجربه و خطا بدست آید و همچنین از روش مطالعهی دوستان یا افراد موفق ایده گرفته شود. در متن زیر تعدادی از روش مطالعه زیست رتبه های برتر را گردآوری کرده ایم امیدواریم که شما نیز بتوانید روش مطالعه خود را کشف کنید.
متین جمالیان. رتبه ۴۶ منطقه ۱ کنکور تجربی ۹۵ درصد زیست شناسی: ۹۳ درصد
ابتدا در درس زیستشناسی در ابتدا بسیار ضعیف بودم. در امتحان زیست شناسی که بعد از تغییر رشته شرکت کردم در یکی از امتحانات نمره ۱۱ و در دیگری نمره ۱۲ را کسب کردم. در ابتدا و در سال اولی که کنکور تجربی دادم درصدهای زیستم حدود ۳۰-۴۰ درصد بود اما بعد پیشرفت کردم و با وجود ضعفم در این درس، معتقدم سال اول کمک زیادی به موفقیتم در سال دوم(کنکور ۹۵) داشت. از همان سال اول جدی بودم اما درک درستی از این درس نداشتم. به نظر من این درس با سایر دروس متفاوت است و روش و تکنیک و قاعده خاصی برای مطالعه آن وجود ندارد. فقط نکته مهم این است که تکرار و مرور بسیاری داشته باشیم و چندین بار هر مبحث را بخوانیم.
درس زیست کاملا حفظی است و همانطور که گفتم خواندن بسیار زیاد لازمه آن است. در حین این مطالعه و تکرار در ذهنم اتفاقاتی میافتد که به تسلطم هم کمک میکرد. مثلا نکاتی که میخوانم را در ذهنم به صورت ترکیبی میآوردم. با کمک آزمونهای کانون کم کم یاد گرفتم کدام بخشها از نظر طراحان جالب تر و تست خیز تر است. خودم از نکات کتاب استنباط میکردم و سعی میکردم ذهن طراح را بخوانم و مانند طراحان فکر کنم. اگر نکته ای بود به جای اینکه فقط همان نکته را حفظ کنم، سعی میکردم با استفاده از آن ذهنم را خلاقتر کنم و یاد بگیرم چطور میشود چنین نکاتی از بخش های دیگر هم استخراج کرد و نحوه استخراج نکات را به بخشهای دیگر کتاب درسی تعمیم میدادم. یاد گرفتم که نباید از هیچ خط کتاب درسی ساده گذشت و ساده ترین مطالبی که شاید کسی به آنان توجهی نداشته باشد، میتواند مد نظر یک طراح باشد و باید همه جای کتاب را زیر ذره بین برد.
به طور کل در این مسیر آزمونهای کانون خیلی به من کمک کرد. تحلیل آزمون خیلی برایم اهمیت داشت و آن را اصلا از دست نمیدادم. اگر سوالی پنج خط بود و پنج نکته داشت، تک تک نکات را برای خودم در کتاب درسی یادداشت میکردم. اینطور نبود که توجهم فقط به همان سوال و نکتهای باشد که در آن ایراد داشتم. حتی در طی آزمون سوالات را تفکیک میکردم و اگر نکتهای برایم جالب بود به خاطر می سپردم تا حتما بعدا آن را یادداشت کنم. تک تک سوالات را حلاجی میکردم. سال اول که از نتیجه راضی نبودم، شروع کردم که کتاب را حفظ کنم. در تابستان فقط درس زیستشناسی را مطالعه میکردم. تا آخر تابستان کاملا کتابهای زیست را حفظ بودم. در طی سال تحصیلی هم جزوهها را میخواندم و سعی میکردم باز هم نکات جدید استخراج کنم و همچنین نکات مهمی که خودم در کتابم یادداشت کرده بودم را میخواندم.
اولویت اولم تست سراسری بود اما چون کافی نبود تست تالیفی هم میزدم. در تستهای تالیفی که میزدم یا به نظرم نکات قشنگی بود یا اینکه به نظرم ایده طراح چندان جالب نبوده و آن نکات را قبول نداشتم. از این بین فقط آن نکاتی که به نظرم جذاب و کنکوری میآمد و تست واقعا چالش یا دام داشت را یادداشت میکردم یا قسمت مربوطه را در کتاب هایلایت میکردم و آنان را با دقت بسیار میخواندم.
در ژنتیک بسیار قوی بودم و با وجود اینکه در کنکور سوال سختی از ژنتیک طرح شده بود ، توانستم سوال را حل کنم. یکی از دلایل آن هم این بود که در درس ریاضی، احتمال، قوی بودم. اما نکته مهمتر را از نظر خودم در این میدانم که حتی از سادهترین تستها هم نمیگذشتم و همه تستها و تمرینها و همهی ساده ترین دودمانه ها را هم حل میکردم. معتقدم همین نکته باعث شده بود که بتوانم تستهای دشوارتر و ترکیبی را هم حل کنم. حتی زمانی که داشتم تست سخت و ترکیبی را حل میکردم میدانستم که به واسطه حل تستهای ساده تر موفق به حل این تست شدهام. رمز موفقیت در ژنتیک، تمرین و تست زیاد و خو گرفتن با سوالات است.
روش مطالعه زیست رتبه های برتر
سارا همتی رتبهی ۱ کنکور ۹۴ درصد زیست: ۸۹ درصد
ابتدا مطالب را مطالعه میکردم و تست آموزشی میزدم بعد دوباره به کتاب برمیگشتم و نکات تستها را در کتاب یادداشت می کردم و دیگر به آن تستها مراجعه نمیکردم و سریهای بعدی کتاب را مرور میکردم. همچنین برای این درس یادداشتبرداری میکردم، گاهی نیز درخت دانش رسم میکردم و بعضی از وقتها هم آن را به دیگران یاد میدادم. هنگام تحلیل آزمون، در همه درسها و زیست روشم اینگونه بود که ابتدا پاسخ تشریحی را میخواندم و زمانی که آزمون جمعبندی داشتیم مثلا در دی و بهمن، یک بار دیگر از خودم این سوالات را آزمون میگرفتم و در این زمان، پاسخ تشریحی را دقیقتر بررسی میکردم و میخواندم.
حتما بخوانید:
روش مطالعه شیمی از نظر رتبه های برتر کنکور
علیرضا رضایی رتبه ۹ کشوری کنکور ۹۳ درصد زیست: ۹۰ درصد
در درس زیستشناسی تأکید من روی کتاب درسی بود؛ یعنی اولویت کاریام را کتاب درسی قرار داده بودم و نکاتی را که در تستها پیدا میکردم در حاشیهی کتاب درسی یادداشت میکردم تا نیازی به رجوع مکرر به کتابهای دیگر نداشته باشم و یک منبع کامل برای خود تهیه کرده بودم؛ البته در اولین آزمونهای تابستان در زیستشناسی مشکل داشتم و حدود ۵۶ درصد پاسخ میدادم ولی بهمرور این درصد را به ۹۰ افزایش دادم و حتی در یکی از آزمونهای دیماه توانستم آن را ۱۰۰ درصد بزنم. عملکرد من در این ۶ ماه بسیار تعیینکننده بود.
اشتباه من در تابستان این بود که منابع متعددی داشتم و از همهی آنها استفاده میکردم. کتابهایی که تستهای استانداردی نداشتند و تالیفی بودند ولی با تأکید بر کتابهای کانون و تستهای کنکور توانستم به دید متفاوتی از کتاب درسی برسم و کتاب درسی را کاملاً موشکافانه، مفهومی و عمیق مطالعه کنم. همین مسئله باعث شد همیشه تصویری از کتاب درسی و واژهها و اصطلاحات و قیدهای آن در ذهن داشته باشم. از طرفی در درس زیستشناسی نکتهنویسی، حاشیهنویسی و یادداشتبرداری داشتم و وقتی دفترچهی آزمونهایم را بررسی میکردم سعی میکردم حتی گزینههایی را که درست جواب داده بودم بررسی کنم و از لابهلای آن نکاتی را استخراج کنم و در حاشیهی کتاب بنویسم و حتی اشتباهاتی که ناشی از بیدقتی بودند در کتاب خودآموزیام مینوشتم تا آنها را فراموش نکنم.
روش مطالعه زیست رتبه های برتر
امیرمسعود ندافى، رتبهی ۱۰ تجربی منطقهی ۲ درصد زیست: ۸۶ درصد
من در درس زیست ضعیف بودم و منابع مطالعاتی زیادی داشتم. تقریباً همهی کتابهای کمکآموزشی زیست را داشتم ولی در اواخر سال متوجه شدم با تمرین و تمرکز بیشتری روی کتاب درسی و توجه به متن میتوان در زیست نتیجهی بهتری گرفت. تلاش میکردم نکات ترکیبی را خودم استخراج کنم و در این درس سؤال طراحی میکردم که این کار خیلی به من کمک کرد. از طرفی سعی کردم روشیهای رتبههای برتر برای حل سؤالات ترکیبی را برای خودم شخصیسازی کنم.
به دانشآموزان دیگر نیز توصیه میکنم در هر قسمت از مطالعهی درس زیستشناسی اگر به کلمات کلیدی برخورد کردند به این موضوع بیندیشند که این کلمات را در کدام قسمت زیستشناسی و در چه مقطعی دیدهاند و آن قسمت را مطالعه کنند. فایدهی این کار این است که باعث میشود مطلب در ذهنشان طبقهبندی شود و راحتتر به سؤالات ترکیبی پاسخ دهند.
امید جلیل، رتبهی ۳ تجربی منطقهی ۳ درصد زیست: ۸۴ درصد
دور اول سعی میکردم بسیار عمیق مطالعه کنم و استفاده از کتابهای کمکآموزشی برای این بود که اگر احیاناً نکتهای را فراموش کرده یا نخواندهام آن را پیدا کنم؛ مثل نکاتی که در سالهای پی در پی در کنکور تکرار شده است. دو ماه قبل از کنکور تقریباً از کتاب کمکآموزشی استفاده نکردم به جز کتاب زرد اختصاصی و بیشتر تأکیدم بر کتاب درسی و نکاتی بود که خودم آنها را تهیه کرده بودم. روش من برای نوشتن نکات به این صورت بود که مثلاً مینوشتم جنین و کل مطالب مربوط به آن را در سه سال زیستشناسی استخراج کرده و به صورت خلاصه یاداشت میکردم. همچنین سعی میکردم نکات را به صورت ترکیبی بنویسم و سؤال طراحی کنم.
شایان پور میربابایی رتبه ۱ کنکور ۹۳ درصد زیست: ۱۰۰ درصد
مهم ترین منبع من ، کتاب درسی ام بود و نکات مهم از تست ها را هم در کتاب درسی ام یادداشت می کردم. روش مطالعه هر کس مخصوص به خودش است . من از این روش استفاده کردم و از آن نتیجه گرفتم. در ابتدا متن کتاب درسی را کامل می خواندم . خیلی با دقت این کار را انجام می دادم . اگر نکته ای وجود داشت که با مطالب قبلی ارتباط داشت ، استنتاج خود را یادداشت می کردم . شکل های کتاب را هم بررسی می کردم و نکات آن را یادداشت می کردم . این یادداشت برداری های من در خود کتاب درسی و گوشه های آن بود.
بعد از آنکه چند دور مطالعه می کردم و به تسلط نسبی می رسیدم سراغ تست زدن می رفتم. در کل تست های کنکور را برای خودم در اولویت قرار می دادم. کنار تست هایی که غلط جواب داده بودم یا جواب نداده بودم، برای خودم علامت می زدم تا بعدا به این تست ها توجه کنم. به جواب همه ی تست ها – حتی تست هایی که درست جواب داده بودم – نگاه می کردم تا اگر نکته یا استدلال بهتری وجود دارد از آن استفاده کنم . نکات تست ها را هم در خود کتاب درسی می نوشتم. در سال چهارم به طور میانگین ۱۲ ساعت در هفته برای زیست وقت می گذاشتم البته دوستانی داشتم که بیشتر هم وقت می گذاشتند و این زمان مخصوص به هر فرد است. گاهی اوقات برای خودم تست طراحی می کردم . سعی می کردم پیش بینی کنم کدام قسمت ها و کدام نکته ها می تواند مورد توجه طراحان باشد. برای قسمت های حفظی و فرار زیست از خلاصه برداری هم استفاده می کردم .فصل چرخه ها را برای خودم خلاصه کردم . برای نکات سه فصل آخر زیست پیش ۲ هم جدول درست کرده بودم تا مطالب را بهتر به یاد بسپارم.
روش مطالعه زیست رتبه های برتر
نیما فقیرپور نیما فقیرپور، رتبه ۲۷ منطقه ۲ کنکور ۹۵ درصد زیست: ۹۳ درصد
اول یک دور با سرعت بالا کتاب درسی را مطالعه میکردم. در این مرحله خیلی دقیق نمیخواندم و همه مطالب را هم عمیق نمیآموختم. بعد از آن مبحث تست سراسری و تالیفی میزدم. نکاتی که در طول مطالعه اولیه و سطحی به آنان توجه نکرده بودم و خودم استخراج نکرده بودم را یادداشت میکردم. سپس مدتی بعد، مثلا یک یا دو هفته بعد مجدداً متن کتاب و نکات را عمیقاً میخواندم. این کار را در فواصل زمانی مختلف چندین بار تکرار میکردم تا به تسلط کافی برسم.
به طور کل بیش تر زمانم را به مطالعهی کتاب درسی اختصاص دادم اما بعد از عید بیشتر تست میزدم. برای خواندن شکلها ابتدا در سال سوم سعی میکردم نکات گفته شده و قدیمی را حفظ کنم اما در سال چهارم بیشتر سعی میکردم خود شکل را به خاطر بسپارم، طوری که انگار از آن عکس گرفتهام. به این صورت وقتی با سؤالات مواجه میشدم در همان زمان میتوانستم نکات لازم برای پاسخگویی را استخراج کنم. این روش بهتر و جامع تر بود.