
مسائل شیمی کنکور
قسمت دوم شیمی کنکور، حل مسائل آن است. برای این قسمت هم یک فرمول کاملا کاربردی برای شما دارم:
یادگیری اصول و مفاهیم پایهای
حل تشریحی سوالات
یادگیری تکنیکهای تستزنی و محاسباتی
حل تمرین توسط خود شما
شرکت منظم در آزمونهای آزمایشی
گام اول: یادگیری اصول و مفاهیم پایهای
باز هم مثل همیشه اولین گام هر آموزشی یادگیری مفاهیم پایهایست. برای تکمیل این گام، فیلمهای مفهومی را به شما توصیه میکنم.
گام دوم: حل تشریحی سوالات
یک اشتباه رایج این است که بعد از یادگیری مفاهیم اولیه به تستزنی بپردازیم. در گام دوم شما باید به حل تمرینهای تشریحی بپردازید و از راه حلهای ذهنی پرهیز کنید. روی یک کاغذ با خط خوانا و مرتب سوالات را تشریحی و کامل حل کنید.
از حل سوالات سخت نیز پرهیز کنید. ابتدا سوالات ساده را حل کنید و سپس به سراغ سوالات متوسط بروید. بعد از اینکه در حل مسائل هر فصل مهارت کامل پیدا کردید شروع به حل تمرینهای دشوار کنید.
اگر حین تمرین، بعد از سوالات ساده به حل سوالات سخت مشغول شوید، توانایی حل بسیاری از آنها را ندارید و دچار حس شکست و بیانگیزگی خواهید شد. توصیه میکنم به مقاله زیر حتما سر بزنید تا بیشتر متوجه این موضوع شوید.
افزایش انگیزه و عملگرایی با استفاده از “اثر برنده”
مراقب باشید که همهی تمرینهای کتاب درسی باید حل شوند و علاوه بر حل مسئله به نکات حفظی آن نیز توجه شود (مانند کوهان شتر). در بسته آموزشی مفهومی، تمام سوالات و تمرینهای کتاب درسی را به طور دقیق بررسی کردهام.
گام سوم: یادگیری تکنیکهای تستزنی و محاسباتی
در این قسمت بر خلاف حفظیات، تکنیک تستزنی نقش بسیار مهمی دارد. مثلا اگر شما تکنیکهای محاسباتی را بلد نباشید، وقت بسیار زیادی از شما تلف خواهد شد.
اما تست زنی را چگونه یاد بگیریم؟
راه اول آزمون و خطاست. یعنی انقدر تست بزنیم تا قلق آن را یاد بگیریم. مسلما این روش دو عیب بزرگ دارد؛ یکی اینکه زمان زیادی از ما تلف میشود و دوم اینکه ممکن است تمام مهارتها را نتوانیم با تجربه به دست آوریم.
راه دوم شرکت در کلاسهای نکته تست است که یک استاد ماهر به شما راههای تست زنی را آموزش میدهد. توجه داشته باشید که ترجیحا خود استاد بهتر است رتبه برتر کنکور باشد زیرا مطمئن خواهید شد که در عمل هم تستزن ماهری است. اگر استاد شما تراز اول باشد، این روش بهترین و البته گرانترین روش است.
راه سوم تماشای فیلمهای حل تست است. این روش شاید کم هزینهترین و پربازدهترین روش باشد به شرط آنکه از فیلمهای آموزشی باکیفیت و مناسب استفاده کنید. یک مزیت مهم این روش این است که وقت شما در رفت و آمد بین کلاسها تلف نمیشود و حتی میتوانید در اوقات پرت خود مانند زمانی که در مترو یا تاکسی هستید هم شیمی را فرابگیرید.
توصیه میکنم به صفحه محصول دیویدیهای حل تست شیمی ما سر بزنید. در صفحه هر محصول کلیپهای حل تست شیمی زیادی قرار دادهام که مطمئنم برای شما جذاب خواهد بود.
همچنین به آپارات ما هم سر بزنید. یک آرشیو بزرگ از کلیپهای مفهومی، حل تست و مشاورهای در انتظار شماست!
گام چهارم: حل تست توسط خود شما
باز هم مثل همیشه تاکید میکنم که مدرس قرار نیست جای ما تست بزند. حالا که اصول آن را یاد گرفتهاید باید خودتان یک کتاب تست مناسب را انتخاب کرده و تستهای آن را حل کنید. اولویت اول با تستهای کنکور سراسری است. اولویت بعدی با تستهای سنجش است و بعد از آن آزمونهای آزمایشی معتبر مثل قلمچی، گزینه دو و گاج است. تستهای تالیفی اولیت آخر شما هستند و معیار مناسبی برای سنجش شما نیستند ولی به دلیل تغییر نظام آموزشی و دسترس نبودن بانک تست پرتعداد، از این تستها نیز میتوانید استفاده کنید.
گام پنجم: شرکت در آزمون آزمایشی
به طور کلی شرکت در آزمون آزمایشی مهارت شما را در تستزنی و مدیریت جلسه افزایش خواهد داد و باعث میشود طبق یک برنامه اصولی و منظم شیمی خود را مرور کنید.
بنابراین اصول مطالعه حفظیات شیمی کنکور شامل ۶ گام زیر است:
۱- یادگیری و درک مفاهیم شیمی (به کمک معلم یا فیلم مفهومی)
۲- مطالعه دقیق کتاب درسی
۳- مطالعه دقیق درسنامه کتاب کمکآموزشی معتبر
۴- یادگیری تستزنی
۵- حل تست توسط خود شما (اولویت با تستهای سراسری و سپس آزمونهای معتبر)
۶- مرور و تسلط (در ادامه مقاله)
اصول مطالعه مسائل شیمی کنکور نیز شامل ۵ گام زیر است:
۱- یادگیری اصول و مفاهیم پایهای (توسط معلم یا فیلم مفهومی)
۲- حل تشریحی سوالات (مخصوصا تمرینات کتاب درسی، از ساده به سخت)
۳- یادگیری تکنیکهای تستزنی و محاسباتی (استفاده از مدرس تکنیکی و یا فیلم حل تست)
۴- حل تمرین توسط خود شما (اولویت با تست سراسری و سپس آزمون آزمایشی معتبر)
۵- شرکت منظم در آزمونهای آزمایشی (جهت افزایش مهارت در تست زنی و مدیریت جلسه)
چگونه حفظیات شیمی را فراموش نکنیم؟
برای این کار شما باید ۴ اصل را رعایت کنید:
اصل اول درک صحیح مطلب است! همه ما میدانیم که حفظ کردن طوطیوار مطالب، نتیجهای جز فراموشی نخواهد داشت! پس سعی کنیم در گام اول شیمی را بفهمیم. فیلمهای مفهومی ما به شما در این زمینه کمک خواهند کرد.
اصل دوم استفاده از تصویرسازی است. یعنی سعی کنید مطالب را در ذهن خود مانند یک فیلم یا یک عکس خاص تجسم کنید. مثلا مدل کوانتومی اتم را در ذهن خود تجسم کنید. استفاده از شکل و انیمیشن آموزشی کمک زیادی به تصویرسازی ذهنی میکند.
اصل سوم استفاده از کدگذاری است. توجه کنید که کدگذاری باید مطلب را سادهتر کند نه پیچیدهتر! عدهای از عزیزان کدهایی تدریس میکنند که حفظ کردن کد سختتر از خود مطلب است!!
اصل چهارم تکرار فراوان است. بدیهی است که مطالبی که در حافظه بلندمدت ما ثبت شدهاند، دفعات بسیار زیادی تکرار شدهاند.
اما سوال مهم این است که چگونه با کمترین تعداد دفعات تکرار مطالب را به حافظه بلندمدت خود منتقل کنیم؟
در دهه ۱۹۷۰ دانشمندی به نام سباستین لایتنر، شیوهای را ابداع کرد که به وسیله جعبهای به نام جعبه لایتنر، این مشکل را تا حد زیادی حل کرد. البته بعد از ابداع این روش، بارها مورد اصلاح قرار گرفت و به شیوهی کنونی تبدیل شدهاست.