
شیمی کنکور را چگونه بخوانیم؟
از نظر من در بین سوالات دروس اختصاصی کنکور، شیمی راحتترین سوالات را به خودش اختصاص داده و کسب درصد بالا در این درس، در مقایسه با زیست، ریاضی و فیزیک بسیار سادهتر است. بالاترین درصد کنکور من نیز بعد از دین و زندگی (۹۴ درصد) مربوط به شیمی بود که فقط با ۲ غلط به ۹۲ درصد سوالات پاسخ دادم.
برای موفقیت در شیمی کنکور برای شما یک فرمول تهیه کردهام. اگر به ترتیب آن را اجرا کنید، به راحتی سوالات شیمی را پاسخ خواهید داد.
بهتر است شیمی را به دو بخش “حفظیات” و “حل مسئله” تقسیم کنیم. شیمی درسی بین زیست و فیزیک است! یعنی هم مانند زیست شناسی مطالبی حفظی دارد و هم مانند فیزیک حل مسئله! حالا راجع به هر یک جداگانه بحث کنیم:
حفظیات شیمی کنکور
منظور من از حفظیات، مطالبی از کتاب درسی است که نیاز به محاسبات خاصی ندارند؛ مثلا طیف نشری خطی هیدروژن و نکاتش جز حفظیات شیمی محسوب میشوند. حفظیات شیمی هم مانند زیست کنکور نیاز به درک عمیق و درست دارند و با طوطیوار حفظ کردن مطالب به هیچ وجه موفق نمیشین!!!
برای پاسخگویی به سوالات حفظی شیمی طبق فرمول زیر جلو برید:
یادگیری و درک مفاهیم شیمی
مطالعه دقیق کتاب درسی
مطالعه دقیق درسنامه کتاب کمکآموزشی معتبر
یادگیری تستزنی
حل تست توسط خود شما
مرور و تسلط
گام اول: یادگیری و درک مفاهیم شیمی
این گام، اولین و مهمترین گام آموزش شماست. تا زمانی که به درک عمیقی از مفاهیم شیمی کنکور نرسید، به هیچ وجه نمیتوانید در سایر مراحل دیگر مانند تستزنی و … موفق شوید. حال سوالی که پیش میآید این است که چگونه به درک درستی از شیمی کنکور برسیم؟
برای رسیدن به این هدف راههای مختلفی وجود دارد:
شرکت در در کلاسهای حضوری که اگر مدرس شما تراز اول باشد بهترینروش و البته گرانترین روش است. اگر در شهرهای کوچک زندگی میکنید ممکن است به دبیران درجه یک دسترسی نداشته باشید.
با تلاش خودتان در خانه میتوانید این درس را بخوانید ولی وقت بسیار زیادی از شما تلف خواهد شد و خیلی از مواقع به درک اشتباهی از مطالب میرسید مخصوصا فارغالتحصیلانی که سالها از درس دور بودهاند و پس زمینهی زیادی ندارند. بارها این موضوع را تجربه کردهاید که بعد از تدریس یک درس توسط استاد، یادگیری آن در خانه چقدر ساده تر و سریعتر خواهد شد.
استفاده از فیلمهای آموزشی مفهومی: این روش شاید کم هزینهترین و پربازدهترین روش باشد به شرط آنکه از فیلمهای آموزشی باکیفیت و مناسب استفاده کنید. یک مزیت مهم این روش این است که وقت شما در رفت و آمد بین کلاسها تلف نمیشود و حتی میتوانید در اوقات پرت خود مانند زمانی که در مترو یا تاکسی هستید هم شیمی را فرابگیرید. بسیاری از موسسات مفهوم و حل تست را به صورت مخلوط تدریس میکنند که از دید من روش صحیحی نیست. دلیل آن هم این است که ذهن انسان مانند یک قفسه است و اگر مطالب دستهبندی شده و به ترتیب در آن جای گیرد یادگیری شما بسیار افزایش پیدا خواهد کرد.
گام دوم: مطالعه دقیق کتاب درسی
کنار گذاشتن کتاب درسی یک اشتباه بسیار بزرگ و متاسفانه رایج است. در دروسی مانند زیست، شیمی و دین و زندگی کتاب درسی منبع بسیار مهمی است که به هیچ وجه نباید کنار گذاشته شود. حتی اگر از بهترین کتابها و بستههای کمکآموزشی استفاده میکنید، نباید کتاب درسی را کنار بگذارید. بعد از فهم مطالب شیمی، در این گام کتاب درسی را با دقت بالا مطالعه کنید و هیچ مطلبی را جا نیندازید.
گام سوم: مطالعه دقیق درسنامه کتاب کمکآموزشی معتبر
برای فراگیری نکات تکمیلی و توجه بیشتر به جزییات از یک درسنامه معتبر استفاده کنید. البته جزییات در شیمی به شدت زیست شناسی نیست و به این مرحله وقت خیلی زیادی را اختصاص ندهید.
در ادامه راجع به کتاب کمکآموزشی شیمی بیشتر صحبت خواهم کرد.
گام چهارم: یادگیری تست زنی
شیمی هم مانند سایر دروس نیاز به مهارت تست زنی دارد. برای یادگیری این مهارت میتوانید از یک معلم خوب و یا از فیلمهای حل تست ما کمک بگیرید.
البته در تستهای مربوط به حفظیات شیمی، نقش تکنیک خیلی پر رنگ نیست و آن چیزی که شما را به جواب میرساند تسلط به حفظیات است.
گام پنجم: حل تست توسط خود شما
همیشه به یاد داشته باشید معلم فقط به شما آموزش میدهد ولی به جای شما نمیتواند درس بخواند یا تست بزند!!! پس حتما بعد از دیدن فیلم حل تست شما باید خودتان تمرین کنید.
یک کتاب تست مناسب را انتخاب کرده و تستهای آن را حل کنید. اولویت اول با تستهای کنکور سراسری است. اولویت بعدی با تستهای سنجش است و بعد از آن آزمونهای آزمایشی معتبر مثل قلمچی، گزینه دو و گاج است.
توجه داشته باشید که تستهای تالیفی اولیت آخر شما هستند و معیار مناسبی برای سنجش شما نیستند ولی به دلیل تغییر نظام آموزشی و در دسترس نبودن بانک تست پرتعداد، از این تستها نیز میتوانید استفاده کنید.
گام ششم: مرور و تسلط
همه ما بارها این تجربه تلخ را داشتهایم که سر جلسه فقط به دلیل فراموشی یک نکته، تست را اشتباه زدهایم… پس باید با مرور منظم و راهکارهای مناسب حفظیات شیمی را از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت منتقل کنیم. در ادامه راجع به این موضوع بیشتر صحبت خواهم کرد.