
دوران کرونا وضعیت ویژهای ایجاد کرده است. اولیا باید به راهحلهایی را که برای سپریکردن بهتر سال تحصیلی به ذهنشان خطور میکند، با اولیای دیگر در میان بگذارند تا ضمن انتقال تجربه و یادگیری از یکدیگر، به معلمان مدرسهی فرزندشان نیز کمکی کرده باشند. یکی از مشکلات پیش رو، جدیگرفتن امتحانات در منزل است. مادری میگفت وقتی امتحانی بهصورت مجازی برگزار میشود، فرزندش تصور میکند که نمرهی او حتماً باید ۲۰ بشود و استفاده از کتاب درسی را برای گرفتن نمرهی کامل بیعیب میداند. در سالهای گذشته، شبهای امتحان با تمرینکردن و حل نمونهسؤالهای امتحانی و سؤالپرسیدن از او، به آمادگی پسرش کمک میکرد. برای او نمره بازخوردی از تلاش دانشآموز است تا با اصلاح اشتباه و تصمیمگیری تازه و برنامهریزی، به او کمک کند. بنابراین بهتر است خودمان بر نحوهی حضور بچهها در امتحان نظارت کنیم و تشویقشان کنیم خودشان را بیشتر از هرکس دیگری دوست داشته باشند.
۵ راهکار برای تأثیرگذاری اولیا بر آموزش فرزندان
حالا که ویروس کرونا باعث غیرحضوریشدن آموزش شده است، نقش اولیا بر آموزش فرزندان اهمیت بیشتری پیدا کرده است. پنج راهکار زیر کمک میکند تا بتوانیم تأثیرگذاری بیشتری بر آموزش فرزندانمان داشته باشیم.
۱. نظم مهم است: اگرچه آموزش غیرحضوری و فرزندمان در خانه است، باید حضوری منظم در زمان آموزش غیرحضوری داشته باشد. نظارت بر این نظم بر عهدهی ماست.
۲. با مدرسه در ارتباط باشید: ارتباط با مدرسه بهصورت تلفنی یا از طریق فضای مجازی و پیگیری وضعیت درسی او اثربخشی زیادی در فرزندمان خواهد داشت.
۳. پشتیبان فرزندمان باشیم: درخانهماندن بهصورت مداوم کسلکننده است و ممکن است فرزندمان در برنامهریزی دچار مشکل شود. همراهی ما با فرزندمان برنامهریزی و پیگیری برنامه در طول روز، بر روند درسخواندن او تأثیرگذار خواهد بود.
۴. از گفتوگو غافل نشویم: وقتی زیاد در کنار هم هستیم، ممکن است از موضوعات اصلی غافل شویم. با فرزندمان دربارهی درس و مدرسه گفتوگو کنیم. اینکه از زبان خودش وضعیت درسیاش را بشنویم، اثرگذار است.
۵. در بازی و تفریح نقشآفرین باشیم: در مدرسه، فرزند ما فقط درس نمیخواند. با دوستانش بازی هم میکرد. حالا که آموزش غیرحضوری است، بازی و تفریح در خانه هم باید باشد و حالا ما هستیم که باید نقشآفرینی کنیم.
دوران امتحانات؛ فرصت زیبای همراهی با فرزندان
فرزندان ما در تمام طول زندگی خود، به حمایت و توجه ما نیاز دارند. در دوران کودکی، این نیاز بیشتر احساس میشود و وقتی فرزند ما در دوران دبستان درس میخواند، در فصل امتحانات، نقش همراهی پدر و مادر پررنگتر خواهد بود. فرزند دبستانی ما برای موفقیت در امتحانات علاوه بر یادگیری درسها و بهاصطلاح مدیریت دانش، به مدیریت روحیه و مدیریت زمان هم نیاز دارد. درواقع باید بتواند در جلسهی امتحان، سؤالات را در زمان مشخص پاسخ بدهد و نیز باید بتواند آرامش خود را هم زمانی که برای امتحانات آماده میشود و هم زمانی که در جلسهی امتحان حاضر میشود، حفظ کند.
پدر و مادر آگاه و هوشمند، در دوران امتحانات بیش از پیش و با کمک روشهای مناسب، با کودکان همراهی میکنند و از این فرصت خوب برای پیشرفت فرزندان استفاده میکنند. بهتر است در خانه، پیش از هر امتحان، در حد توان ایرادات علمی کودکان را رفع کنید. ممکن است در هر درس، بخشی را بهخوبی متوجه نشده باشند. میتوانید از طریق بررسی امتحانات قبلی و پرسش از خود کودک، ایرادات را متوجه بشوید و برای رفع آنها از طریق استفاده از فیلمهای آموزشی یا منابع کمکآموزشی یا تدریس دوبارهی مباحث به بچهها، این ایرادات را رفع کنید.
روش مناسب دیگر این است که قبل از امتحانات مدرسه، برای کودکان در خانه شرایط امتحان را شبیهسازی کنیم. خودمان هم در نقش معلم یا مراقب در کنارشان باشیم تا برگهی امتحانی را منظم و در زمان مشخص تکمیل کنند و به ما تحویل بدهند. بعد از امتحان هم در کنار هم برگهی امتحان را بررسی کرده و نقاط قوت و ضعف را مشخص کنیم. این شبیهسازی به کودک دبستانی ما کمک میکند تا در جلسهی امتحانات مدرسه اعتمادبهنفس بالایی داشته باشد و بتواند مطالبی را که در طول چند ماه آموخته، بهراحتی روی برگهی امتحانی بنویسد.
دوران امتحانات، فرصت خوب همراهی پدر و مادر با کودکان است. این فرصت را دریابید.
یک راهحل برای همراهی موثرتر اولیا با فرزندان در دوران کرونا
میدانم که در این ایام کرونایی وقت بیشتری دارید و بیشتر در کنار خانواده و فرزندانتان هستید. این فرصت استثنایی میتواند زمینهساز تغییرات مهمی در روند آموزشی دختر یا پسرتان شود. در دوران دبستان، طرح مثال و دیداریکردن مسائل در آموزش فرزندان نقش مهمی دارد. ما پدرها و مادرها میتوانیم بسیاری از موضوعات را بهصورت عملی برای آنها بازسازی کنیم. مثلاً اگر دانشآموز مبحث کسرها یا اعداد مخلوط را آموزش میبیند، میتوانیم با چند میوه یا تکهای کیک این موضوع را بهتر به او آموزش دهیم یا در درسهای دیگر با جستوجو در اینترنت میتوانیم فیلمها یا متنهای مفید و مؤثری را بیابیم و آنها را با هم ببینیم و بعد از آن به بحث و گفتوگو دربارهی آن بپردازیم.
این کار درواقع آموزش درستی برای ما و فرزندانمان در جهت استفادهی درست و مفید از فضای مجازی است. به دنبال تصویریکردن موضوعات باشیم تا بهتر در ذهن دانشآموز باقی بماند.
فرزندان خود را در مسیر پیشرفت همراهی کنید
در سالهای گذشته بچهها در تعطیلات تابستان از فضای بیرون از خانه استفاده میکردند و به وجد میآمدند؛ اما این روزها درخانهماندن طولانی شده و داشتن برنامه برای تفریح و آموزش به یکی از کارهای مهم برای شما پدرها و مادرها تبدیل شده است. در این یادداشت از کارهای مهمی میگوییم که باید این روزها به آن توجه داشته باشید.
از حضور کودکان در کلاسهای مجازی مطمئن شوید. این کلاسها به مسیر تحصیلی کودکان در شرایط جدید حاکم بر جهان کمک مؤثری میکنند. مدارس میتوانند با کمک ابزارهای نوآورانه در بستر کلاسهای هوشمند، کلاسهای درس و حل تمرین برای دانشآموزان برگزار کنند تا دانشآموزان بتوانند حتی در حین قرنطینه به بهترین نحو به تحصیل مشغول باشند. شما والدین هم باید مطمئن شوید که کودکان در کلاسهای مجازی خود در این جلسات شرکت کرده و بهطور فعال در فعالیتها شرکت میکنند. نظارت شما به آنها کمک میکند تا در چرخهی یادگیری خود بهروز باشند و به آنها امکان میدهد با اینکه در خانه هستند، مهارتهای جدیدی یاد بگیرند.
بهجز کلاسهای درس آنلاین، کلاسهایی برای یادگیری مهارتهای جدید یا پیگیری مهارتهای قبلی کودکان در بستر فضای مجازی تشکیل میشود. این نقش مهم شما اولیاست که در اینترنت جستوجو کنید و بهترین کلاسهایی را که منطبق با استعداد و علاقهمندی کودکان است برای آنها پیدا کنید تا از زمان زیادی که در خانه هستند، به بهترین شکل استفاده کنند. کلاسهای یادگیری زبان دوم، نقاشی، موسیقی و… به روزهای کودکی رنگ زندگی میپاشد.
قبلاً خانواده ساعتهای محدودتری را در کنار هم سپری میکردند و بهترین توصیه این بود که از این ساعتها برای گفتوگو و مطالعه استفاده شود؛ اما الان که این فرصت برای درکنارهمبودن خانوادهها فراهم شده است، بازیهای فکری، ورزش یا شرکت در کلاسهای یادگیری مهارتها بهصورت خانوادگی، ایدههای جذابی برای گذراندن این روزهاست. ممکن است اعضای خانوادهتان تصمیم بگیرند یادگیری نجاری یا نقاشی را بهطور خانوادگی دنبال کنند و قطعاً این روزها، با چنین ایدههای نابی به بهترین شکل سپری خواهد شد.
این روزها زمان بسیار خوبی برای ایجاد عادات مناسب در کودکان است. زمان خوبی برای برنامهریزی، مطالعه، مطالعات غیردرسی، حل تمرین، آزموندادن، یادگیری مهارت، ورزشکردن و… در اختیار همهی ماست. فقط کافی است با تفکر خلاقانه برای این روزها برنامهریزی کنید و سعی کنید کودکان را در فضایی آرام و بهدور از تنش، در مسیر پیشرفت همراهی کنید.