
هرچی خونده بودم از یادم رفته!
زحماتم به هدر رفت، چون همه درسها رو فراموش کردم!
شاید این روزها توهم فراموشی مطالب دروس به سراغتان آمده و حسابی نگرانتان کرده است. باید بگویم برخلاف آنچه که فکر میکنید مطالب سرجایشان است و از ذهن شما خارج نشده! اگر فکر میکنید مطالب را فراموش کردهاید و چیزی از مباحثی که خواندید یادتان نمیآید این مقاله برای شماست.
استرس! مهم ترین عامل فراموش کردن مطالب دروس
ممکن است هرچه به روز کنکور نزدیک شویم استرس از یاد بردن مباحث در شما بیشتر شود. هنگامی که این حس به سراغ شما بیاید بازده مطالعاتی تان به شدت کاهش پیدا می کند. این حس فراموشی در برخی درس ها مثل دینی، قسمت های حفظی شیمی، فرمول های ریاضی و فیزیک بیشتر دیده می شود.
نگران نباشید! این حس فراموشی کاذب است چرا که شما انبوهی از اطلاعات را در مغز خود دسته بندی کردهاید که نمی توان به یک باره همه آنها را به یاد آورد. اگر از تلقینهای منفی (همه چیز را فراموش کرده ام) دوری کنید، مطمئناً با قرار گرفتن در شرایط کنکور همه را به یاد خواهید آورد.
راهکارهایی برای مبارزه با حس از یاد بردن مطالب
وقتی به خلاصه هایتان مراجعه میکنید انتظار دارید تمام مطالب کتاب یادتان بیاید که این موضوع توقعی بیجا از خودتان است. بهترین روش برای اینکه بدانید مطلب را فراموش کرده اید یا نه مراجعه به کتاب کمک آموزشی و زدن چندین تست به صورت تصادفی است. در واقع میزان آمادگی شما برای پاسخگویی به مطالب با تست زنی و پاسخ دادن به سوالات مشخص می شود. در صورتی که این کار را انجام دهید متوجه خواهید شد که احساس فراموشی صرفاً یک حس کاذب بوده است.
سازماندهی مطالب
یکی از عوامل اصلی این که در موقع جواب پس دادن مطالب به یاد ما نمی آید این است که ما مطالب درسی را در ذهن خود خوب سازماندهی و طبقه بندی نکرده ایم. بنابراین هر اندازه اندوخته های حافظه را بیشتر سازمان دهیم، به همان اندازه بازیابی و یادآوری آن ها آسان تر خواهد بود. تهیه جداول و نمودارهایی به صورت خلاصه از مطالب درسی بسیار به سازماندهی مطالب در ذهن شما کمک می کند.
تکنیک انباشتی تکراری
هرگاه قصد کردید مطالعه درس جدیدی را شروع کنید، حتماً در ابتدا دروس گذشته را سریع مرور کنید. البته زمان مرور دروس گذشته، همواره بسیار کوتاه است و از ۱۰ دقیه بیشتر نمیشود. مرور باید سریع، دقیق و با هدف به یاد آوری مطالب مطالعه شده گذشته انجام شود.